Ajankohtaista koronaviruksesta (päivitetty 25.3.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Vastaanotot

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen ajan Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään vain välttämättömään hoitoon. Potilaiden asioita hoidetaan mahdollisimman pitkälle etätyömenetelmin, jotta voidaan vähentää ylimääräistä liikkumista terveysasemilla ja pienentää tartunnoille altistumisen riskiä.

Ota siis aina etukäteen yhteyttä ennen kuin saavut terveysasemalle!

Tartuntariskin minimoimiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista. Vastaanotolle tullessasi noudata siis puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

 • Joutsa, Luhanka: Infektiovastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun, eli remontinaikaisen pääsisäänkäynnin kautta.
 • Toivakka: Infektiovastaanotto vielä toistaiseksi Toivakan terveysasemalla, kulku ainoastaan pääoven kautta.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
 • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan vastaanoton sisäänkäynnin kautta.

Kiirevastaanotto muille

 • Joutsa, Luhanka: Kiirevastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku ainoastaan hammashoitolan sisäänkäynnin kautta. Kulku Joutsan sairaalaan on päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille. Luhangan terveysasema on toistaiseksi suljettu näytteenottoa lukuun ottamatta.
 • Toivakka: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Toivakan terveysasemalla, kulku ainoastaan neuvolan sisäänkäynnin kautta rakennuksen oikeasta siivestä.
 • Keuruu, Multia: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasema ja Haapamäen sivuvastaanotto ovat toistaiseksi suljettu.
 • Petäjävesi: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Petäjäveden terveysasemalla, kulku normaalisti.
 • Laukaa: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Lievestuoreen sivuvastaanotto on toistaiseksi suljettu.
 • Konnevesi: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Konneveden terveysasemalla, kulku normaalisti. 

Kiireettömät asiat

Yhteydenotto tarvittaessa sähköisten asiointipalvelujen kautta. Kiireettömiä asioita hoidetaan mahdollisuuksien mukaan sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla. Mahdollisista jo sovittujen vastaanottoaikojen peruutuksista tai muutoksista ilmoitetaan aina henkilökohtaisesti.

Pienten toimipisteiden näytteenotto

Leivonmäellä ja Luhangassa näytteenotto toimii vielä toistaiseksi normaalisti. Leivonmäellä kulku näytteenottoon terveysaseman takaovesta. Älä kuitenkaan tule flunssaoireisena.

Hoitotarvikejakelu

Hoitotarvikejakelu jatkuu kaikissa kunnissa poikkeustilanteesta huolimatta. Joutsan ja Luhangan alueella diabeetikon hoitotarvikkeiden noudosta on toistaiseksi sovittava aina ensin puhelimitse: Joutsa maanantaisin p. 040 840 4691, Leivonmäki p. 014 269 0251, Luhanka p. 014 269 0253.

Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Riskiryhmäläisten hoitotarvikkeiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta. Annettavien hoitotarvikkeiden määrä katsotaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Suun terveydenhuolto

Hengitystieinfektio-oireisten potilaiden suun päivystykselliset säryt hoidetaan iltapäivisin Seututerveyskeskuksen suun erikoishoidon yksikössä Jyväskylässä.

Kiireellinen muiden potilaiden suun hoito tehdään Joutsan, Keuruun ja Laukaan hammashoitoloissa.

Kiireettömissä asioissa ota mieluiten yhteyttä vasta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen rauhoituttua.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen alueen hengitystieinfektio-oireisten sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden hoito keskitetään Laukaan sairaalaan.

Seututerveyskeskuksen alueen muut sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Joutsan ja Keuruun sairaaloissa.

Vierailu sairaalaosastoilla on kielletty tartuntariskin minimoimiseksi. Hoidon kannalta välttämättömät vierailut ja saattajat sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille.

Neuvolat

Välttämättömät tarkastukset (ei hengitystieinfektio-oireisille) tehdään 23.3. lähtien alueittain seuraavissa neuvoloissa:

Muut neuvolat ovat suljettuna tartuntariskin minimoimiseksi.

Koronaneuvontapuhelin

Seututerveyskeskuksen sairaanhoitaja vastaa asiakkaiden koronaan liittyviin yleisiin kysymyksiin puhelimitse arkisin klo 8–16 numerossa 050 475 3609. Jos puhelin on varattu, sinulle soitetaan takaisin.

Jos epäilet tartuntaa

 • Tee sähköinen oirearvio ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan.

 • Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

 • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen oirearvio  tai ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle . Terveysasemien ollessa kiinni, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla