Keski-Suomessa yhtenäistetään ensimmäistä lasta odottavien perheiden perhevalmennusta

Julkaistu 27.3.2019 klo 13.20

Keski-Suomessa eri neuvoloiden ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin synnytyssalin ammattilaiset ovat pistäneet osaamisensa yhteen ja muokanneet yhteisen mallin ja materiaalit ensimmäistä lastaan odottavien perheiden perhevalmennukseen. Valmennuksen suunnittelussa on huomioitu asiakkailta saatu palaute ja toiveet.

Uuden mallin mukaiset perhevalmennukset käynnistyvät kuluvan vuoden aikana Keski-Suomen eri kunnissa eri aikoihin. Uusi perhevalmennus on kattavampi, monipuolisempi ja yhdenmukaisempi koko Keski-Suomessa. Siinä on viisi yhteistä sisällön osa-aluetta: synnytys, imetys, varhainen vuorovaikutus, vauvanhoito sekä vauvaperheen arki.

– Asiakkaat ovat toivoneet synnytysvalmennusta ja konkreettista valmennusta vauvan hoitoon, selvittää Keski-Suomen maakunnallisen perhevalmennuksen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva osastonhoitaja Niina Romo Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksesta. 

– Valmennuksissa on nyt hyvät ja asiakkaita palvelevat sisällöt. Niitä on kiva tarjota. Keräämme myös jatkuvasti asiakkailta palautetta ja valmennuksen sisältöjä muokataan tarpeen mukaan, osastonhoitaja Niina Romo jatkaa tyytyväisenä.

Yhteisten valmennusteemojen lisäksi kunnilla voi olla omia valmennusteemoja. Esimerkiksi Jyväskylässä on alkamassa lisänä kulttuuri-teemainen perhevalmennus.

Jatkossa kuntarajat eivät ole esteenä valmennuksiin osallistumiselle

Jatkossa perhevalmennuksiin voi osallistua joustavasti myös yli kuntarajojen.

– Odottajat voivat osallistua esimerkiksi naapurikunnan valmennukseen, jos se sattuu paremmin omiin aikatauluihin tai työmatkan varrelle, osastonhoitaja Romo kertoo.

Valmentautumista tulevaan vanhemmuuteen ja vertaistukea

Uuden perhevalmennuksen toivotaan madaltavan kynnystä osallistua valmennuksiin.

– Toivomme, että yhä useampi ensimmäistä lastaan odottava perhe osallistuisi valmennukseen. Vaikka neuvolakäynneillä käsitellään samoja teemoja, valmennuksessa asioita käsitellään laajemmin.  Lisäksi ryhmissä voi kohdata samassa elämäntilanteessa olevia vertaisia, Romo muistuttaa.

Perhevalmennukset järjestetään pääsääntöisesti ilta-aikaan. Odottava äiti voi ottaa mukaan valmennukseen puolison, tukihenkilön tai ystävän.

Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin nettisivuille synnytys-osioon on koottu materiaalia perhevalmennuksen tueksi. Sivulta löytyvät esimerkiksi tiivistelmät jokaisen valmennuskerran aiheesta, linkkejä lisätietoihin sekä videoita. Lisäksi kuntakohtaiset linkit ohjaavat kuntien neuvoloiden omille sivuille ja perhevalmennusten ilmoittautumistietoihin.

Uuden mallin mukaista perhevalmennusta järjestetään Jyväskylässä, Karstulassa, Keuruulla, Kinnulassa, Laukaassa, Muuramessa, Petäjävedellä, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Perhevalmennus oli yksi LAPE-hankkeen vanhemmuuden tuen kehittämiskohteita Keski-Suomessa.

Lisätietoja: http://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Synnytys/Raskausaikana/Perhevalmennus