Koronanäytteenotto

Virallisia PCR-koronatestejä tehdään enää vain terveydenhuollon ammattilaisen suosittelemana, jos sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita ja kuulut seuraaviin ryhmiin:

Myös rajaviranomainen voi määrätä sinut viralliseen PCR-testiin ulkomailta palattuasi.

Muissa tapaukissa suositellaan käytettäväksi kaupasta saatavia kotitestejä. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse varmistaa PCR-testillä, ellet kuulu yllä oleviin ryhmiin. Ulkomaan matkalle lähtevät käyvät PCR-testissä omakustanteisesti.

Jos tarvitset koronatodistusta Kelan etuuksia (kuten tartuntatautipäivärahaa) varten, katso ohjeet tämän sivun lopusta.

Jos viranomainen suosittelee sinulle PCR-testiä:

Varaa aika koronanäytteenottoon Seututerveyskeskuksen koronapuhelimesta p. 014 269 8180.

Numero palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8.30–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan mahdollisimman pian.

Näytteenottoajan saa varattua myös sähköinen koronaoirearvion kautta osoitteessa: www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649

Jos olet oireinen, niin noudata omaehtoista viiden (5) päivän sairastamista kotona. Testituloksen saat sinä aikana tekstiviestillä. Jos testitulos on positiivinen katso lisätietoa ohjeesta: Kun saat positiivisen Covid19-tuloksen

Seututerveyskeskus järjestää koronanäytteenottoa Joutsassa, Keuruulla ja Laukaassa.

Joutsan koronanäytteenotto, Myllytie 8, 19650 Joutsa

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin pääasiassa Joutsan ja Luhangan asukkaita. Toivakkalaiset ohjataan pääsääntöisesti Laukaan koronanäytteenottoon (ks. alla).

Näytteenottopaikka sijaitse Joutsan vanhan terveysaseman ensiavussa.

  • Myllytieltä käännyttäessä oikealle ja toinen tienhaara vasemmalle (ensimmäinen menee uuteen Sote-keskukseen). Opaste tienhaarassa, josta käännytään vasemmalle.
  • Odota vuoroasi tuulikaapissa tai sen ulkopuolella katoksessa. Vältä saapumasta paikalle ennen varattua aikaa, ettei synny ruuhkaa.

Keuruun koronanäytteenotto, Kantolantie 7, 42700 Keuruu

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin pääasiassa Keuruun, Multian ja Petäjäveden asukkaita.

Näytteenottopaikka sijaitsee Keuruun terveysasemalla.

  • Sisäänkäynti näytteenottoon terveysaseman päädystä ambulanssiovien vierestä. Jää odottamaan omaa vuoroasi aulaan. Sinun ei tarvitse ilmoittautua.
  • Parkkipaikkoja on yläpihan uudella asfalttikentällä ja sisäpihalla on 2 h kiekkopaikkoja.

Laukaan koronanäytteenotto, Kantolantie 12, 41340 Laukaa

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin pääasiassa Laukaan, Konneveden ja Toivakan asukkaita.

Näytteenottopaikka sijaitse Laukaan terveysaseman sisäpihalla.

  • Seuraa opasteita, Kantolantieltä ajetaan mäki suoraan ylös ja mäen päällä käännytään vasemmalle, sisäpihan puolelle.
  • Potilaat tulevat infektiokäytävän ovesta sisään terveysasemalle (joka sijaitsee terveysaseman sisäpihan puolella) ja jäävät odottamaan vuoroaan käytävälle odotustilaan. Infektiopotilaat odottavat vuoroaan verhon rajaamalla alueella, ulko-oven läheisyydessä. Sisälle ei kannata tulla etuajassa, koska pyrimme käytäväalueen pitämään potilaista mahdollisimman vapaana – turvavälejä ja maskia käyttäen, mahdollisimman turvallisesti jokaiselle potilaalle.

  • Näytteenotto tapahtuu sisätiloissa, näytteenottohuoneessa.

Koronatestitodistus tartuntatautipäivärahaa varten

Jos työntekijä tai alle 16-v. lapsen vanhempi tarvitsee todistuksen PCR-testistä saadakseen tartuntatautipäivärahaa, on kyse koronaan liittyvästä etuusasiasta.

Seututerveyskeskuksessa tämä asia järjestetään seuraavalla tavalla:

1) Suosittelemme koronatestiä (PCR) työterveyshuollon kautta niille, joilla se on mahdollista ja koronatodistuksen kirjoittamista sitä kautta testin ollessa positiivinen.

2) Suosittelemme omatoimista hakeutumista testaukseen yksityispuolelle; siitä saa KELA-korvauksen (100 €) lääkärin lähetteellä. Kela-korvaukseen edellyttämän lähetteen saa yleensä testauspaikasta. Tämä kannattaa varmistaa testiä varatessa.

3) Seppälääkäreillä tehdään Seututerveyskeskuksen alueen kuntalaisten ei-terveysperustaiset koronatestaukset. Näytteenottoajan voi varata Seppälääkäreiden sähköisestä ajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 014 577 0100. Asiakkaan on tärkeä ilmoittaa aikaa varatessaan tai näytteenoton yhteydessä, että on Seututerveyskeskuksen asiakas, jolloin lasku näytteenotosta ohjautuu Seututerveyskeskuksen maksettavaksi. Todistuksen tartuntatautipäiväraha-ajasta ja positiivisesta PCR-testistä saat koronaneuvonnastamme, jos poissaolotodistusta ei ole jo ennestään tehty kotitestin perusteella. Hoitajan tai lääkärin poissaolotodistus yhdessä positiivisen PCR-testituloksen kanssa oikeuttaa hakemaan tartuntatautipäivärahaa KELA:lta.