Koronatartuntoja on edelleen Seututerveyskeskuksen alueella

Aiemmin annettuja ohjeita suositellaan edelleen noudatettavaksi mm. maskien ja käsidesien käytöstä samoin kuin turvaväleistä huolehtimista. Tärkeää on myös se, että sairaana ollessa pysytään kotona eli liikutaan vain terveinä. Rokotusten ottamista suositellaan vahvasti.

Seututerveyskeskuksen alueella palvelee koronaneuvontapuhelin arkipäivisin maanantaista perjantaihin klo 8:30–15 puhelinnumerossa 014 269 0540. Terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat kuntalaisten puheluihin koronarokotuksiin ja niiden ajanvarauksiin sekä koronaneuvontaan liittyvissä asioissa. 

Jos saat ylähengitystieinfektio-oireita ja olet yli 70-vuotias tai kuulut vakavaan lääketieteelliseen riskiryhmään tai sinulla on laskimotukostaipumus ilman tukoksenestolääkitystä tai olet raskaana, suositus on hakeutua viralliseen pcr-koronatestiin työterveyshuoltoon tai terveysasemallesi. Jos olet sote-työntekijä, sinun kuuluu hakeutua viralliseen testiin hengitystieinfektio- tai muissa koronaoireissa lievilläkin oireilla.

Toimintaohje koronatartunta- tai altistustilanteessa

Lapset:

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon virallisesta koronatestistä, on hänen oltava kotona viisi (5) vuorokautta oireiden alkamisesta lähtien ja kahtena viimeisenä päivänä oireiden tulee olla selvästi lieventyneet. Tällöin lapsi voi palata varhaiskasvatukseen. Pieni nuha tai yskä ei estä osallistumista varhaiskasvatukseen.

Aikuiset:

Jos olet saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon virallisesta koronatestistä, on sinun oltava kotona viisi (5) vuorokautta oireitten alkamisesta lähtien ja kahtena viimeisenä päivänä oireitten tulee olla selvästi lieventyneet. Pieni nuha tai yskä ei estä työhön paluuta, jos muutoin koet olevasi työkuntoinen.

Saadessasi tiedon positiivisesta koronatestituloksesta ilmoita tartunnastasi viipymättä työpaikkasi esihenkilölle tai opiskelupaikkasi vastuuopettajalle/rehtorille. Lastesi positiivinen koronatestitulos on syytä ilmoittaa koulun rehtorille tai päiväkotiin. Suosittelemme myös, että ilmoitat positiivisesta testituloksestasi läheisillesi, työkavereillesi sekä lastesi kavereille, joiden kanssa sinä ja/tai lapsesi olette olleet lähikontaktissa ja jos epäilet heidän altistuneen taudille. Tämä on vapaaehtoista, sillä ketään ei velvoiteta ilmoittamaan terveystietojaan.

Positiivisen kotitestituloksen saatuasi on tärkeää, että vältät ylimääräistä liikkumista tartuttamisen välttämiseksi. Työnantajasi/opettajasi kanssa voit sopia mahdollisesta etätyöskentelystä. Koulun opettajan/rehtorin kanssa sovit lasten mahdollisesta etäopiskelusta. Jos tarvitset sairauslomatodistuksen, niin saat sen työterveyshuollosta tai terveydenhuollosta (koronaneuvonta, terveysaseman vastaanotto).

Todistukset

Jos tarvitset virallisesta pcr-koronatestistä todistuksen, niin ota puhelimitse yhteyttä työterveyshuoltoosi tai Seututerveyskeskuksen koronaneuvontapuhelimeen 014 269 0540 ma-pe klo 8:30–15. Tautisi tartuttavuusaikana ei ole syytä tulla vastaanotolle pelkässä todistusasiassa.

Toimintaohje hengitystieinfektio-oireiselle

Lapset:

Jos lapsella on muu hengitystieinfektio, jossa oireena on kuume, yskä ja nuha, hän voi palata varhaiskasvatukseen sen jälkeen, kun hänellä on ollut yksi (1) kuumeeton päivä ja oireet ovat lievittymässä. Pieni nuha tai yskä ei estä osallistumista varhaiskasvatukseen.

Aikuiset:

Jos sinulla on muu hengitystieinfektio, jossa oireena on kuume, yskä tai nuha, niin voit palata kouluun/töihin sen jälkeen, kun sinulla on ollut yksi (1) kuumeeton päivä ja oireet ovat lievittymässä. Pieni nuha tai yskä ei estä osallistumista opiskeluun tai työntekemiseen.