Aikuisen virtsateiden urodynaaminen tutkimus
Tutkimuksen tarkoitus
Urodynaamisella tutkimuksella saadaan tietoa alavirtsateiden toiminnasta. Tutkimusta käytetään apuna virtsaamishäiriöiden ja vitsankarkailun syiden selvittämisessä ja hoitomenetelmien valinnassa.
Tutkimukseen valmistautuminen
Sinun tulee lopettaa virtsarakon toimintaan vaikuttavien lääkkeiden käyttö kolme vuorokautta ennen tutkimusta, ellei toisin määrätä (esim. Omnic, Expros, Xatral, Duodart, Tamsumin, Spasmolyt, Vesicare, Ditropan, Cetiprim, Detrusitol, Cystrin, Toviaz, Betmiga, Urizia, Oxybutynin, Tolterodin, Solifenacin, Trospium verman, Emselex). Kentera-laastarin käyttö lopetetaan viikko ennen tutkimusta.
Eturauhasta pienentäviä lääkkeitä (esim. Proscar, Finasterid, Avodart, Gefina) ei tarvitse tutkimuksen vuoksi jättää tauolle.
Tutkimuksia edeltävästi (n. viikko) käy antamassa virtsanäyte laboratoriossa (u-solut, u-bakt.vi), lähete liitteenä.
Tutkimuspäivänä voit syödä ja juoda normaalisti. Sinulle määrätyt muut lääkkeet voit ottaa normaalisti. Peseydy (erityisesti alapesu) tutkimuspäivän aamuna.
Ole virtsaamatta noin 2–3 tuntia ennen tutkimusta niin, että sinulla on normaali virtsahädän tunne, kun tulet tutkimukseen.
Tutkimus
Tutkimuksen tekee sairaanhoitaja / uroterapeutti. Tutkimus tehdään sinulle makuulla, istuen tai seisten. Tutkimuksen alussa virtsaputken ulkosuu pestään ja virtsaputki puudutetaan geelimäisellä aineella. Virtsaputken kautta viedään virtsarakkoon ohut putki eli katetri ja myös peräsuoleen laitetaan ohut katetri.
Tutkimuksen aikana virtsarakkoa täytetään vähitellen katetrin kautta steriilillä nesteellä. Mittauslaitteisto rekisteröi rakon tilavuutta ja painetta. Täyttöön liittyy samanlaisia tuntemuksia kuin virtsan kerääntyessä rakkoon. Tuntoherkkyyden arvioimiseksi sinulta kysytään virtsaamistarpeita. Lopuksi virtsarakkosi tyhjennetään katetrin kautta tai saat virtsata normaalisti mittauslaitteeseen. Tutkimustulos nähdään urodynaamisen laitteiston piirtämistä käyristä ja luvuista. Lääkäri tulkitsee tutkimustuloksen ja kertoo sinulle myöhemmin mahdollisista hoitotoimenpiteistä.
Tutkimus ei ole kivulias ja se kestää valmisteluineen noin 1–2 tuntia. Tutkimuksen jälkeen sinulla saattaa olla virtsaamiseen liittyvää kirvelyä. Oire menee yleensä nopeasti ohitse. Juo tutkimuksen jälkeen runsaammin nestettä ja tyhjennä virtsarakkoa huolella. Mikäli epäilet tutkimuksen jälkeen virtsatietulehdusta, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi. Normaali liikkuminen ja työ ovat sallittuja tutkimuspäivänä.
Mikäli sinulla on kysyttävää tutkimukseen liittyvistä asioista, voit soittaa uroterapeutille arkisin klo 8–14 P. 014 269 3520
Julkaistu 11.3.2023 klo 20.30, päivitetty 24.4.2023 klo 10.31