Aktivaattorin käyttäjän ohje

Aktivaattori on purennan korjaukseen tarkoitettu oikomislaite, joka ohjaa hampaiden puhkeamista, purentalihaksiston kehitystä ja alaleuan eteenpäin kasvua sekä korjaa kielen ja huulten toimintaa.

Pidä aktivaattoria suussa pitkäjaksoisesti n. 10–12 tuntia yössä. Näin lihaksisto tottuu pitämään sitä paikoillaan. Alussa syljeneritys lisääntyy ennen kuin kieli ja muut lihakset tottuvat laitteeseen. Säännöllisellä pidolla nämä ongelmat häviävät itsestään. Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi on tärkeää, että käytät laitetta säännöllisesti joka yö . Nuhakuumeen tai muun laitteen käyttöä vaikeuttavan sairauden aikanakin on laitetta pidettävä muutama tunti päivässä, koska pidon laiminlyönnin seurauksena laite muuttuu epäsopivaksi.

Hoidon alussa voi olla ongelmia laitteen suussa pysymisessä, mutta totuttelun jälkeen opit pitämään sen suussa koko yön. Laite voi aiheuttaa hankaamista tai painamista suun limakalvolle, yleensä alaleuan kielenpuoleisilla alueilla. Tilanne korjaantuu hoitolassa hiomalla laitetta painokohdasta. Ota yhteyttä heti hoitolaan, jos laitteen pidossa on vaikeuksia tai se aiheuttaa kipua suussa.

Puhdista aktivaattori päivittäin siihen tarkoitukseen varatulla omalla harjalla, nestemäisellä astianpesuaineella (tai akryyliproteesien puhdistukseen tarkoitetulla tahnalla) ja vedellä. Säilytä päivisin laite rasiassa kuivana. Lisäksi lpuhdista laite 1-2 kertaa viikossa veteen liuotettavilla puhdistustableteilla tai desinfiointinesteellä.

Jos perheessäsi on koira, huolehdi ettei laite joudu koiran puruleluksi.

Ohjeiden noudattamatta jättäminen pidentää hoitoaikaa ja vaikeuttaa kunnolliseen lopputulokseen pääsemistä. Toistuvien laiminlyöntien takia hoito voidaan joutua keskeyttämään.

Jos laite mene hukkaan tai huolimattomuudesta rikki tai epäsäännöllisestä pidosta johtuen epäsopivaksi, peritään vanhemmilta laitteen korjaamisesta tai uuden hankkimisesta aiheutuvat hammaslaboratoriokulut (maksuasetus nro 912).

Ota aktivaattori mukaan jokaiselle hoitokäynnille, ja muista noudattaa sovittuja hoitoaikoja.