Niskavedon käyttö oikomishoidossa
Niskavedolla tai muuten päästä tukea ottavalla oikomislaitteella ohjataan mm. yläleuan kasvua ja korjataan poskihampaiden purentaa.
Laite kiinnitetään yläleuan kuutoshampaisiin liimattuihin renkaisiin, joissa on putket posken puolella kasvokaarta varten. Oikomislaitteessa tarvittava voima saadaan niskan takana kulkevan kuminauhan tai päälaen myssyn koukkujen välisten kumilenkkien joustavuudesta. Voima mitataan sopivaksi hoitolassa.
Kasvokaari laitetaan paikalleen ohjeiden mukaisesti (kaaren merkki ylöspäin). Veto jännitetään paikalleen tukemalla kasvokaarta edestä, varoen vääntäviä liikkeitä. Kasvokaarta vääntävät liikkeet voivat irrottaa renkaat. Laitetta irrotettaessa niskavedon nauha tai päälaenveto irrotetaan ensin, sen jälkeen vedetään kaari ulos putkista varoen vääntäviä liikkeitä.
Niskavetoa ja muitakin päästä tukea ottavia laitteita käytetään 10–12 tuntia yössä säännöllisesti. Muutaman yön laiminlyönti palauttaa jo saavutettua hoitotulosta lähelle lähtötilannetta. Ole tunnollinen laitteen käytössä. Hoidon alkuvaiheessa ja vedon kiristämisen jälkeen hampaissa voi olla puruarkuutta.
Harjaa hampaasi huolellisesti aamuin ja illoin fluorihammastahnalla ja pehmeällä pienikokoisella hammasharjalla, erityisesti renkaiden ympäriltä. Kasvokaari puhdistetaan siihen tarkoitetulla harjalla. Niskatyynyn voi pestä tarvittaessa käsin.
Jos kasvokaari painaa yläetuhampaita tai rengas irtoaa, ota mahdollisimman pian yhteys oman alueesi suun terveydenhuollon palvelunumeroon.
Vältä sitkeiden ja kovien makeisten syöntiä.
Laitetta ei saa pitää peleissä eikä leikeissä. Jos joku toinen tarttuu niskavedon kaareen, ota heti kiinni kaaresta ja pidä kaari paikoillaan kunnes niskavetonauha ja päälaenveto on irrotettu, jotta kaari ei iskeydy takaisin kasvoihin. Kun veto on irrotettu, saadaan kaari turvallisesti pois. Silmävaurion sattuessa, ota heti yhteyttä silmälääkäriin.
Ohjeiden noudattamatta jättäminen pidentää hoitoaikaa ja vaikeuttaa hyvään lopputulokseen pääsemistä. Toistuvien laiminlyöntien ja peruuttamattomien poisjääntien vuoksi hoito voidaan keskeyttää. Tahallisesti rikotun tai kadonneen laitteen vanhemmat joutuvat korvaamaan (maksuasetus nro 912).
Ota laite mukaan hoitokäynnille ja muista noudattaa sovittuja hoitoaikoja.
Julkaistu 26.2.2018 klo 12.30, päivitetty 28.4.2023 klo 20.31