Palatinaalikaaren käyttö oikomishoidossa

Palatinaalikaari on monikäyttöinen yläleuan poskihampaisiin kiinnitettävä laite. Sillä laajennetaan kapeaa ylähammaskaarta korjattaessa ristipurentaa, kavennetaan yläkaarta korjattaessa saksipurentaa tai se on tukilaitteena kiinteissä kojeissa. Takimmaisissa hampaissa on metalliset renkaat, jotka on yhdistetty toisiinsa suulaen puolella kulkevalla teräskaarella. Levittävässä laitteessa on lisäksi sivuaisat ja silmukat.

Laitteen suuhun laiton jälkeen hampaat ovat muutaman päivän puruarat. Kieli ja posket tottuvat laitteeseen muutamassa päivässä. Jos laite kuitenkin aiheuttaa hankaumia, jotka eivät parane, ota yhteyttä hammashoitolaan.

Harjaa hampaasi aamuin illoin fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla, erityisen huolella renkaiden ympäriltä. Myös laitteen suulaen puoleiset silmukat tulee harjata huolellisesti. Hammastikut ovat lisäapuna.

Jotta laite ei rikkoontuisi tai irtoaisi, vältä sitkeiden ja kovien makeisten syöntiä. Ksylitolipurkan pureskelu 5-10 min. aterian jälkeen (yksi pala kerrallaan) tai ksylitolipastillin imeskely on suositeltavaa.

Jos rengas irtoaa hampaan ympäriltä, paina rengas sormella paikoilleen ja ota mahdollisimman pian yhteys hammashoitolaan.

Annettujen ohjeiden ja varattujen hoitoaikojen laiminlyönti pidentää hoitoaikaa ja hyvään lopputulokseen pääsemistä. Toistuvien laiminlyöntien vuoksi hoito voidaan joutua keskeyttämään. Jos laite huolimattomuudesta rikkoutuu, peritään vanhemmilta laitteen korjaamisesta aiheutuvat hammaslaboratoriokulut (maksuasetus nro 912).

MUISTA NOUDATTAA SOVITTUJA HOITOAIKOJA!