RME- laitteen käyttö oikomishoidossa

RME -laitetta eli suulaen sauman nopeaa avaajaa käytetään liian kapean yläleuan levittämiseen alaleuan kokoon sopivaksi tai tehdään tilaa ahtautuneelle hammaskaarelle.

Suulaen peittävä laite kiinnitetään yläleuan kuutos- ja (maito) välihampaisiin. (Kuva1) Laitetta aktivoidaan avaamalla siinä olevaa lukkoa aamuin illoin mukaan annettavalla avaimella. Avain laitetaan lukon keskellä olevaan reikään ja käännetään nieluun päin niin paljon kuin avain kääntyy. Avain vedetään pois ja lukon etuosassa näkyy uusi avaimenreikä seuraavaa aktivointia varten. (Kuva 2)

Hoidon alkuvaiheessa yläleuan hampaissa tuntuu kireyttä ja hampaissa voi olla myös puruarkuutta. Nenän alueella saattaa tuntua paineen tunnetta. Etuhampaiden väliin muodostuu rako, joka sulkeutuu yleensä seuraavien viikkojen aikana. Laitetta pidetään suussa vähintään 3 – 6 kuukautta, josta aktiivista hoitoaikaa on ensimmäiset 1 – 2 viikkoa. Ylläpitohoito kestää 3 – 6 kuukautta, kunnes suulaen saumat ovat luutuneet.

Harjaa hampaasi huolellisesti aamuin ja illoin fluorihammastahnalla ja pehmeällä pienikokoisella hammasharjalla, erityisen huolella renkaiden ympäriltä.

Jos laite irtoaa tai tunnet huimausta tai kipua, ota mahdollisimman pian yhteys hammashoitolaan. Sitkeiden ja kovien makeisten syönti on ehdottomasti kielletty, koska tämän laitteen irtoaminen aiheuttaa hoitotuloksen nopean palautumisen alkutilanteeseen.

Ohjeiden noudattamatta jättäminen pidentää hoitoaikaa ja vaikeuttaa hyvään lopputulokseen pääsemistä. Toistuvien laiminlyöntien ja peruuttamattomien poisjääntien vuoksi hoito voidaan keskeyttää. Tahallisesti rikotun tai kadonneen laitteen vanhemmat joutuvat korvaamaan (Asiakasmaksuasetus).

Picture 1

Levitysaikataulu:

ensimmäinen levitysaktivointi laitteen liimaamisen yhteydessä oikomishoitolassa, seuraava illalla (yksi kääntö avaimella, niin että uusi reikä tulee näkyviin)

seuraavana päivänä aamulla ja illalla yksi levityskääntö kerrallaan, yhteensä siis kaksi vääntöä

yksi kääntö=1/4 mm

vuorokaudessa ½mm, 2 vuorokaudessa 1mm

7 vrk:ssa 3½mm, 2 viikossa 7mm