Retentiolevy oikomishoidossa

Irrotettavaa retentiolevyä käytetään säilyttämään saavutettu hoitotulos kiinteäkojehoidon jälkeen. Kojeessa on suulakea peittävä osa tehty akryylistä ja siinä on lisäksi metallista taivutetut kiinnityspinteet ja etuhampaiden ulkopintaa pitkin kulkeva tukikaari.

Levyä pidetään aluksi ympäri vuorokauden. Myöhemmin levyn pitoa voidaan vähentää oikojan ohjeiden mukaisesti. Vähentämisaikataulu riippuu hoitoa edeltävästä tilanteesta hampaistossa. Seuraa tarkasti annettuja ohjeita.

Nuhakuumeen tai muun laitteen käyttöä vaikeuttavan sairauden aikanakin levyä on pidettävä muutama tunti päivässä.

Levy asetetaan paikoilleen ja otetaan pois painamalla kiinnityspinteistä. Edessä olevan kaarilangan vääntämistä vältetään.

Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla ja pehmeällä pienikokoisella hammasharjalla. Harjaa levy siihen tarkoitukseen varatulla hammasharjalla ja vedellä. Puhdistusaineena voit käyttää nestemäistä astianpesuainetta tai akryyliproteeseille tarkoitettua puhdistustahnaa. Lisäksi levy syväpuhdistetaan 1-2 kertaa viikossa veteen liuotettavilla puhdistustableteilla tai desinfiointinesteellä.

Kun levy ei ole suussa, säilytä se rasiassa kuivana. Älä koskaan kuljeta levyä ilman suojakoteloa taskussa tai laukussa.

Jos oikomislevy ei pysy paikoillaan kiinnityspinteiden löystyessä tai levy rikkoutuu, ota yhteys alueesi suun terveydenhuollon palvelunumeroon. Levyn pitämättä jättäminen palauttaa hampaita virheasentoon ja levy muuttuu epäsopivaksi.

Jos perheessäsi on koira, huolehdi, ettei levy joudu koiran puruleluksi.

Kovien ja sitkeiden makeisten syöntiä retentiolevy suussa pitää välttää, jotta levy ei rikkoutuisi.

Toistuvien laiminlyöntien takia hoito voidaan joutua keskeyttämään. Jos laite menee hukkaan tai huolimattomuudesta rikkoutuu, peritään vanhemmilta laitteen korjaamisesta tai uuden hankkimisesta aiheutuvat hammaslaboratoriokulut (maksuasetus nro 912).

Ota levy mukaan jokaiselle hoitokäynnille ja muista noudattaa sovittuja hoitoaikoja.