Sähköhoito- eli ECT-ohje potilaalle
Sähköhoito (ECT) on tehokas ja turvallinen hoitomuoto, jolla voidaan helpottaa monien mielenterveyden häiriöiden oireita. Pääosin sähköhoitoa käytetään vaikean masennustilan hoidossa, jos lääkehoito ei ole tuonut riittävää apua. Toimenpide vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan, mm. välittäjäaineiden pitoisuuksiin.
Hoidon toteuttaminen
Hoidon ajaksi sinut nukutetaan lyhytkestoisesti. Nukutuksen aikana aivoja stimuloidaan sähköannoksella, joka aiheuttaa aivoissa sähköisen epileptistyyppisen purkauksen. Hoidon aikana paikalla ovat lääkäri ja sairaanhoitajia. Hoidon turvallisuuden varmistamiseksi saat hoidon ajaksi hammassuojan ja seuraamme aivojen ja sydämen sähköistä toimintaa, verenpainetta sekä hengitystä.
Sähköhoitoja annetaan 2-3 kertaa viikossa. Hoitosarjan pituus on yleensä 6-12 kertaa. Joskus sähköhoitoa voidaan hoitosarjan jälkeen jatkaa ylläpitohoitona, jonka kesto määräytyy yksilöllisesti. Sähköhoito voidaan toteuttaa sairaalan osastohoitojaksolla tai polikliinisesti. Hoito on potilaalle maksutonta.
Et voi syödä, juoda tai tupakoida hoitoa edeltävän yön ja aamun aikana, sillä se vaarantaa nukutuksen turvallisuuden. Sisään hengitettävät astma- sekä keuhkoahtaumalääkkeet voit ottaa aamulla ennen hoitoa, kuten myös sydän- ja verenpainelääkkeet pienen vesitilkan kera. Pese hiukset hoitoa edeltävänä iltana. Alkoholia hoitosarjan aikana ei saa käyttää. Autolla ajaminen ja saunominen on kielletty hoitopäivänä.
Hoidon vaikutukset
Sähköhoidon myönteiset vaikutukset ovat havaittavissa hoidon edetessä. Erityisesti masennuksessa, jossa on psykoottisia oireita, sähköhoito on tehokkaampi kuin mikään muu hoitomuoto, 80% potilaista hyötyy.
Sähköhoidon yleisimmät haitat ovat pahoinvointi, päänsärky ja lihaskivut, jotka johtuvat pääasiassa nukutuksesta. Sähköhoito saattaa aiheuttaa muistivaikeuksia, jolloin erityisesti sähköhoitojakson aikana tapahtuneita asioita voi olla vaikea muistaa. Nykytiedon mukaan muistihäiriö ei ole pysyvä, vaan muistivaikeudet korjaantuvat yleensä muutamien viikkojen sisällä hoitosarjan päättymisestä. Sähköhoito ei aiheuta rakenteellisia muutoksia aivoissa. Nukutukseen sisältyy aina komplikaatioiden riski. Hoidon turvallisuus varmistetaan kuitenkin tarkasti etukäteen muun muassa laboratoriokokein ja tarkistamalla lääkityksesi edeltävästi lääkärin toimesta.
Polikliininen sähköhoito
Sähköhoito voidaan toteuttaa polikliinisesti. Hoito toteutetaan Keski-Suomen sairaala Novassa leikkausosaston heräämössä. Hoidon jälkeen autolla ajo on kielletty 24 tunnin ajan, joten älä tulee hoitoon omalla autolla. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus sekä aamulääkkeet.Ilmoittaudu ennen toimenpidettä sairaala Novan pääaulassa itseilmoittautumisautomaatilla. Hoitaja hakee sinut pääaulasta J-kirjaimen kohdalta toimenpiteeseen. Hoidon jälkeen vointiasi seuraataan heräämössä. Kun vointisi on vakaa, hoitaja saattaa sinut aamupalalle kahvioon. Hoidon jälkeen voit kotiutua taksilla tai saattajan kanssa. Sinulla on oltava aikuinen tukihenkilö seuraavaan aamuun asti. Jos sinulla ei ole aikuista tukihenkilöä kotona niin seuranta tapahtuu yön yli terveyskeskuksen vuodeosastolla. ECT-hoitaja järjestää vuodeosastopaikan.
Osastolta toteutettava sähköhoito
Ne potilaat, joita hoidetaan sairaalassa, voivat alkuun käydä sähköhoidoissa osastolta saatettuna, mutta psyykkisten oireiden helpottaessa potilas voidaan kotiuttaa sairaalasta jo ennen sähköhoitosarjan päättymistä, jonka jälkeen sähköhoito toteutetaan polikliinisesti, kuten edellä on kuvattu.
Seuraava esittelyvideo ei ole Keski-Suomen keskussairaalasta, mutta antaa sinulle kuvan hoidon kulusta:
Päijät-Hämeen keskussairaalan sähköhoidon käytännöt
Muistettavaa
Et saa syödä etkä juoda sähköhoitoa edeltävän yön tai aamun aikana, sillä tämä vaarantaa nukutuksen ja siten hoidon turvallisuuden. Mikäli olet erehdyksessä syönyt tai juonut, kerro siitä hoitajille.
Aamulääkkeistä astman ja keuhkoahtaumataudin hengitettävät lääkkeet, pitkävaikutteisen insuliinin, sydän- ja verenpainelääkkeet sekä tyroksiinin voit ottaa pienen vesitilkan kera (mielellään n. 2 h) ennen toimenpidettä. Muut lääkkeet otetaan toimenpiteen jälkeen. Mikäli käyt hoidossa polikliinisesti, sinun olisi hyvä ottaa muut aamulääkkeet mukaan, jotta voit ottaa ne toimenpiteen jälkeen.
Pese hiuksesi hoitoa edeltävänä iltana. Ota pois piilolinssit, kasvojen ja pään alueen lävistyskorut sekä kynsilakka ennen kuin tulet hoitoon. Jätä korut kotiin. Informoi ECT-hoitajaa, jos sinulla on hammasproteesi.
Autolla ajo on kielletty toimenpiteen jälkeen 24- tunnin ajan. Alkoholin käyttö on kiellettyä hoitosarjan aikana. Älä tule hoitoon, jos olet sairaana.
Sähköhoidon aikaisesta lääkityksestä ja terveydenhoidosta tulee keskustella lääkärin kanssa.
Yhteystiedot:
Kysymyksiisi omaan yksilölliseen hoitosuunnitelmaasi liittyen vastaa ensisijaisesti hoidostasi vastaava lääkäri osastolta tai avohoidosta.
Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin asia sähköhoitoon liittyen tai olet estynyt saapumasta hoitoon, soita alla olevaan numeroon sähköhoidosta vastaavalle sairaanhoitajalle:
ECT-hoitaja 014 – 269 2231
(Arkisin klo 7:30 -14)
Hoitopaikka:
Keski-Suomen sairaala Nova, leikkausosaston heräämö.
Polikliininen potilas: ilmoittaudu ja odota sairaala Novan pääaulassa J-kirjaimen kohdalla, hoitaja hakee sinut toimenpiteeseen. Osastolta tuleva potilas: hoitaja saattaa sinut heräämöön.
Pyydämme teitä ystävällisesti välttämään hajusteiden ja voimakkaiden partavesien käyttöä sairaalaan tullessanne. Sairaalassa on paljon allergisia potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, jotka saavat voimakkaista hajuista allergisia oireita.
Keski-Suomen sairaala Nova on Savuton sairaala.