Suun koepalan (biopsian) oton jälkeen

Koepalan oton jälkeen on suositeltavaa olla syömättä ja juomatta niin kauan kuin puudutus kestää, jotta paraneminen pääsee parhaalla mahdollisella tavalla alkuun ja et ”vahingossa” pure huuleen, poskeen tai kieleen.

Toimenpidealue on puutuneena 1-4 tuntia

Älä tutki kielellä tai sormella toimenpidealuetta

Toimenpidepäivänä suositellaan pehmeää, viileää ravintoa

Vältä tupakointia, alkoholia, saunomista sekä voimakasta ruumiillista rasitusta parin vuorokauden ajan toimenpiteestä

Verenvuoto

Tavallisesti koepalan ottokohta ommellaan itsestään sulavilla ompeleilla, jotka voidaan tarvittaessa poistaa noin viikon kuluttua. Haavasta voi tihkua hieman verta toimenpiteen jälkeen. Älä lääkitse haavaa paikallisesti, koska se voi aiheuttaa jälkitulehduksen.

Suuhygienia

Hampaat voit harjata normaalisti aamuin illoin koepalan ottokohtaa varoen. Suun bakteerien määrän vähentämiseksi on suositeltavaa purskutella klooriheksidiinipitoisella suuvedellä (apteekista esim. Corsodyl, Paroex) hampaiden pesun jälkeen noin viikon ajan toimenpiteestä. Ruokailujen välillä huuhtele suusi puhtaalla vedellä tai Vichy-vedellä.

Kipu

Koepalan ottokohta voi aristaa muutaman vuorokauden ajan. Kipuun voit tarvittaessa ottaa kipulääkettä (esim. Burana, Ibumax, Ibuxin, Ketorin, Panadol, Panacod). Varmista lääkkeen sopivuus!

Mustelma ja turvotus

Koepalan ottokohtaan suuhun tai ulkoiholle voi tulla mustelma. Kylmähaude posken iholle tai jääpala suun limakalvolle toimenpiteen jälkeen vähentää mustelmia ja turvotusta.

Yhteydenotto tarvittaessa sinne, missä biopsia on tehty

Jos olet ollut biopsiassa hammas-, suu ja leukakirurgian poliklinikalla, voit ottaa yhteyttä puh. 014 - 269 1693. Usein biopsia on tehty omassa perustason suun terveydenhuollossa, tällöin ole tarvittaessa yhteydessä sinne.