Suun kuivuus -oireet ja hoito

Sylki on tärkeä suun normaalille toiminnalle. Sylki pitää suun kosteana ja helpottaa ruoan nielemistä. Sylki huuhtoo ja puhdistaa jatkuvasti suuta suojaten limakalvoja tulehdukselta ja hampaita reikiintymiseltä.

Syljenerityksen määrä on yksilöllinen. Suu tuntuu kuivalta, kun syljeneritys on vähentynyt alle puoleen entisestä. Hyposalivaatiosta puhutaan, kun syljeneritys on vähentynyt tai loppunut. Kserostomiaksi kutsutaan kuivan suun tunnetta, jossa syljen eritys ei oikeasti ole vähentynyt. Suu tuntuu yleensä kuivimmalta aamuisin, koska öisin syljen eritys vähenee.

Suun kuivuuden aiheuttajia:

Iän myötä vaiva yleistyy luonnostaan, mutta kuivuutta havaitaan nuoremmillakin. Ikääntyessä sylkirauhasten toiminta heikkenee sekä syljen määrä vähenee ja sen koostumus muuttuu.

Lääkkeet (esim. masennus-, verenpaine-, nesteenpoisto-, uni- sekä astma- ja allergialääkkeet). Jos lääkityksiä on käytössä kolme tai useampia, on suun kuivuus todennäköisempää.

Menopaussi, tupakointi, suun kautta hengittäminen, paasto ja elimistön kuivuminen

Erilaiset sairaudet, kuten anoreksia, aliravitsemustila, bulimia, diabetes, masennus, Sjögrenin syndrooma ja erilaiset sylkirauhasten sairaudet.

Pään ja kaulan alueelle annettu sädehoito heikentää usein merkittävästi syljen eritystä.

Suun kuivuuden oireita:

kuiva ja pistävä tunne suussa, kieltä voi kirvellä

limakalvot ovat arat ja kuivat, huulet rohtuneet

makuaistimus voi muuttua, suussa metallinmakua

sylki vaahtoavaa ja sitkeää, suu voi tuntua tahmaiselta

vaikeutta puhumisessa, nielemisessä tai pureskelussa (kieli tarttuu kitalakeen, palan tunne kurkussa)

nopea hampaiden reikiintyminen, eroosion lisääntyminen ja ientulehdus/ kiinnityskudossairaus

suun limakalvoilla voi esiintyä hiivatulehdusta ja hampaattoman suun suutulehdusta sekä limakalvomuutoksia

pahanhajuinen hengitys

irtoproteesit eivät välttämättä pysy hyvin suussa, proteesien alle voi tulla tulehdusta tai haavaumia

Suun kuivuuden hoitokeinoja:

Paras tapa hoitaa suun kuivuutta on puuttua mahdollisuuksien mukaan sen aiheuttajaan. Jos suun kuivuus johtuu esimerkiksi lääkkeistä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa voisiko lääkitystä mahdollisesti vaihtaa. Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat mitata vastaanotolla, onko kyseessä vähentynyt syljeneritys. Varsinaista hoitoa kuivan suun tunteeseen ei ole, vaan hoito on oireita lievittävää ja jatko-ongelmia vähentävää.

Puhdistaminen

Pese hampaat huolellisesti aamuin ja illoin fluorihammastahnalla välien puhdistusta unohtamatta. Puhtaat hampaat ja säännöllisesti käytetty fluori tahnan ja mahdollisesti tablettien muodossa pienentävät hampaiden reikiintymisriskiä.

Hammasproteesien huolellinen puhdistaminen. Säilytystä suositellaan puhtaana, kuivana, ilmavassa rasiassa.

Herkälle suulle tavallista fluorihammastahnaa parempi vaihtoehto on tahna, jossa ei ole väkeviä makuaineita tai vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia. Tällaiset tahnat ovat yleensä apteekkitavaraa.

Fluoripitoinen ja alkoholiton suuvesi on hellävarainen vaihtoehto kuivalle suulle.

Syöminen/juominen

Syö säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä. Vältä napostelua. Voimakkaasti maustetut ruuat, sitrushedelmät ja happamat vihannekset voivat ärsyttää limakalvoja. Suosi pureskelua vaativaa ruokaa, joka stimuloi syljeneritystä. Hyviä happoja neutraloivia tuotteita ovat esimerkiksi pähkinät ja miedot juustot.

Vältä sokeria sisältäviä välipaloja ja happamia tuotteita korkean reikiintymisriskin takia. Näiden tuotteiden nauttiminen on syytä keskittää ruokailujen yhteyteen.

Käytä ksylitolituotteita etenkin ruuan jälkeen. Jos syljen eritystä vielä on, voi sitä stimuloida pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. On syytä kuitenkin muistaa, että ksylitoli voi suurina määrinä aiheuttaa vatsavaivoja.

Juo usein vettä ja kostuta suuta vedellä, mineraalivedellä tai jääpalalla. Huuhdo suu (myös proteesit) ruokailun jälkeen.

Limakalvojen kosteuttaminen

Suuta ja huulia voi kostuttaa sivelemällä kielellä limakalvojen pinnalle teelusikallinen ruokaöljyä/oliiviöljyä. Huulirasva tai vaseliini voi auttaa kostuttamaan huulia. Joillekin suun kuivuudesta kärsiville apua ovat tuoneet hapanmaitotuotteet, erityisesti niille, joita suun kuivuuden ohella vaivaa suupolte.

Suun limakalvoja voi kostuttaa erityisesti yöaikaan herkän ja kuivan suun tuotteilla, joita saa apteekeista ilman reseptiä:

o kosteuttavat hammastahnat, geelit, suusuihkeet ja suuvedet

o keinosyljet ja syljeneritystä lisäävät imeskelytabletit (sisältää mm. fluoria ja kalsiumia)

o neuvoja voi kysyä suoraan apteekista tai hammashoitolastasi.

”Kotikonstina” voi kokeilla myös suola-sooda-vesi -purskuttelua (1 litraan vettä lisätään 1tl suolaa ja (halutessasi) 1 tl soodaa (leivinjauhetta) tai suuta voi huuhtoa laimealla kamomillateellä tai vaihtoehtoisesti apteekista saatavalla fysiologisella keittosuolaliuoksella.

Nenän kostuttaminen öljypitoisella suihkeella tai nenätipoilla voi auttaa vähentämään suuhengitystä, joka aiheuttaa suun kuivumista. 

On hyvä käydä suun terveystarkastuksessa hammaslääkärin laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti. 

Erityisesti talvella kannattaa kiinnittää huomiota huonekosteuteen (ilmankostutin) ja lämpötilaan. Kuiva tai liian lämmin ilma kuivattavat suuta entisestään.

Lymfahoidosta (eräänlaista hierontaa, jossa pyritään vilkastuttamaan elimistön nestekiertoa) voi saada apua kuivan suun vaivoihin. Akupunktiotakin voi kokeilla. Jotkut potilaat ovat saaneet apua tästä hoitomuodosta, vaikka tieteellinen näyttö puuttuukin.

Vältä tupakkaa ja alkoholia, koska ne voivat kuivattaa suuta.