Kutsuntatarkastukset

Asevelvollisille 18-vuotta täyttäville miehille tehdään kutsuntojen ennakkoterveystarkastus kutsuntavuoden keväällä. Kutsuntatarkastusaika on varattava itse kutsuntakirjeessä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Ajanvaraus tehdään ohjeiden mukaisesti maalis-huhtikuun aikana oman terveysaseman terveysneuvonnan tai opiskeluterveydenhuollon kautta. Aikaa varatessa tulee mainita, että kyseessä on kutsuntatarkastus. Terveysneuvonnasta vastataan myös muihin kutsuntatarkastuksiin liittyviin kysymyksiin.

Tarkastukseen tulee ottaa mukaan

  • Kutsukirjeen mukana tullut "Kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten" täytettynä
  • Ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus
  • Kela-kortti
  • Mahdolliset aikaisemmat lääkärinlausunnot ja -todistukset (ml. nuorison terveystodistus), röntgenkuvat, rokotustodistukset, silmälasimääräykset, näkö- ja/tai kuulotarkastuslausunnot

Asevelvollisuuslain mukaan terveystarkastus on pakollinen. Nuorison terveystodistus ei vapauta ennakkoterveystarkastuksesta.

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvat naiset

Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaville naisille ei tule kutsuntakirjettä, joten heille on koottu omat ohjeet puolustusvoimien verkkosivuille. Toisin kuin kutsunnanalaiset miehet, vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavat naiset maksavat itse lääkärikäynnistä ja terveystodistuksesta perittävät maksut. Terveydenhoitajalla käynti on maksuton. Puolustusvoimilta voi valintatilaisuuden yhteydessä hakea korvausta näistä maksuista erillisellä lomakkeella, johon liitetään kuitti suoritetuista maksuista.

Muualla verkossa

Intti edessä? (Puolustusvoimat)