Etävastaanottokokeilut apuna lääkärivajeen korjaamisessa

Vuodenvaihteen lääkärivajeen vuoksi lähdimme kokeilemaan, kuinka etälääkärin vastaanotto voisi parantaa lääkäripalvelujen tilannetta varsinkin pienillä terveysasemilla, joihin etäisyyksien takia on vaikeaa saada vakituisia lääkäreitä.

Ensimmäinen etävastaanottokokeilu toteutettiin Toivakassa. Kokeilun aikana toteutuneet etävastaanottokäynnit koskivat mm. pitkäaikaissairauksien vuosikontrolleja, ahdistusta, masennusta, työuupumusta, hengitysinfektioita, silmätulehduksia, iho-oireita ja akuutteja selkäkipuja. Lisäksi etälääkäri kirjoitti reseptejä, sairauslomia ja lausuntoja sekä hoiti kuntoutusasioita.

Hyvien kokemusten ansiosta kokeilua laajennettiin keväällä myös isommille terveysasemille Joutsaan, Keruulle ja Laukaaseen. Normaalin lääkärivastaanoton rinnalla toimivalla yleislääkärin etävastaanotolla vapautettiin paikalla olevien lääkärien resurssia fyysistä tutkimusta ja toimenpiteitä vaativaan potilastyöhön.

Loppuvuodesta pääsimme aloittamaan muitakin kokeiluja osana Keski-Suomen sairaanhoitopiirin etävastaanotto- ja konsultaatiotoiminta -projektia, jonka tarkoituksena oli löytää toimivat etävastaanottoratkaisut sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tarpeisiin.