Ajankohtaista terveysasemien toiminnasta (päivitetty 7.4.2022)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Terveysasemilla kiireetöntä vastaanottotoimintaa on rajoitetusti koronatilanteesta ja resurssivajeeta johtuen.

Herkästi tarttuvien koronavirusmuunnosten takia terveysasemilla on suotavaa asioida vain ennalta sovitusti. Näin vähennetään infektion tarttumista julkisissa tiloissa. Samasta syystä myös erillisten infektiovastaanottojen toimintaa jatketaan Joutsassa, Keuruulla ja Laukaassa.

Terveysasemilla liikuttaessa suositellaan käytettävän maskia, noudatettavan 2 m turvaväliä ja käytettävän käsihuuhdetta. Henkilökunta käyttää maskia kaikissa potilastilanteissa.

Jos sinulla on akuutin flunssan oireita tai epäilet koronatartuntaa

  • Tee sähköinen oirearvio ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Voit myös soittaa koronapuhelimeen p. 014 269 8180. Koronapuhelin palvelee arkisin klo 8.30–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan mahdollisimman pian.
  • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella. Käytä maskia.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on alle 3 kk ikäinen äkillisesti sairastunut vauva, etkä saa yhteyttä koronapuhelimeen tai terveysasemalle, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

Katso tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista: Thl.fi

Vastaanotot

Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita mahdollisimman pitkälle sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla. Suosittelemme käyttämään yhteydenotoissa ensisijaisesti sähköisiä palveluitamme.

Voit myös ottaa yhteyttä puhelimitse, sopiaksesi hoitosi edellyttämistä toimenpiteistä ja mahdollisesta ajanvarauksesta. Soita terveysaseman yleisen numeron sijaan omalle yhteyshoitajalle tai tiimille, jos sinulle on sellainen nimetty. Puhelimessa saat tarvittaessa ohjeet turvalliseen terveyskeskuksessa asioimiseen.

Voit välttää puhelimessa jonottamisen jättämällä soittopyynnön. Puhelinpalveluun soittaessasi, kuuntele äänite rauhassa loppuun saakka ja noudata kuulemiasi ohjeita. Useamman soittopyynnön jättäminen ei nopeuta asiaasi, vaan ruuhkauttaa puhelimia entisestään. Vastaamme jokaiseen soittopyyntöön siinä järjestyksessä kuin ne on jätetty. Jos kaikkiin soittopyyntöihin ei pystytä vastaamaan saman päivän aikana, työtä jatketaan seuraavana päivänä siitä mihin on jääty.

Infektiovastaanotot

Infektioiden leviämisen minimoimiseksi on erityisen tärkeää, että infektio-oireiset potilaat eivät tule terveysasemalle muuten kuin etukäteen sovittuna.

Tartuntojen estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

  • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan sote-keskuksessa, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.
  • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
  • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Laboratorionäytteenotto

Fimlabin näytteenottoajat löytyvät osoitteessa: www.fimlab.fi.

Älä tule näytteenottoon flunssaoireisena. Jos sinulla on hengitystieinfektio, sinulle annetaan erilliset suojautumisohjeet.

Hoitotarvikejakelu

Mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti. Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p. 014 269 0333 toimii normaalisti:

  • Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10
  • Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10–16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, kutsutaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Koronaepidemiatilanteesta johtuen suosittelemme vierailuja osastoilla vain ennalta sovittuna ajankohtana ja mahdollisimman pienellä osallistujamäärällä. Vierailijoiden tulee olla terveitä ja käyttää käsidesiä sekä maskia vierailun aikana.

Neuvolat

Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tarkastuksia on jonkin verran jouduttu siirtämään koronarokotusten järjestelyjen takia. Muutoksista on tiedotettu vanhempia.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla