Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa (päivitetty 20.4.)

Julkaistu 16.3.2021 klo 8.00

Seuraa tästä tiedotteesta, miten rokotukset etenevät ja minkä ikäryhmän ajanvaraus on käynnissä. Päivitämme tiedotetta aina tiistaisin ja perjantaisin.

---

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat:

  • Yli 65 vuotiaat riskiryhmät 1 ja 2 (AstraZenecan rokote), joille soitamme henkilökohtaisesti.

  • Yli 70-vuotiaat on pääasiassa rokotettu. Jos et vielä ole saanut rokotusta ja sen haluat, katso lisätietoja alta.

Perjantaista 23.4. alkaen:

Soitamme rokotusvuorossa oleville ikäjärjestyksessä vanhimmista alkaen rokotusajan sopimiseksi. Soitamme rokotuspuheluja pääasiassa maanantaista lauantaihin klo 8-18. Puhelu tulee 014 -alkuisesta numerosta. Jos emme tavoita asiakasta ensimmäisellä soitolla, yritämme soittaa myöhemmin uudestaan, yhteensä enintään kolme kertaa.

Jos rokotettava joutuu perumaan ajan, perumisesta voi ilmoittaa numeroon 014 269 0540, ma-to klo 8-11. Myös yli 70-vuotiaat, joille rokotusaikaa ei ole vielä tarjottu ja jotka rokotuksen haluavat, voivat jättää soittopyynnön tähän numeroon. Numero on tarkoitettu vain perumisia ja yli 70-vuotiaiden soittoja varten.

Rokotteen merkkiä ei voi itse valita, vaan rokotuksissa käytetään kulloinkin saatavilla olevaa rokotetta.

Rokotteen saaneille suositellaan edelleen maskien käyttöä, turvavälejä sekä hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamista.

Koronapuhelin

Muissa korona-asioissa palvelee koronapuhelin p. 014 269 8180 arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Tästä, eikä muistakaan terveysaseman puhelinnumerosta voi varata rokotusaikoja. Vältä turhia tiedustelusoittoja rokotusajoista.

AstraZenecan rokote

AstraZenecan rokotteen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset harvinaiset haitat. Koronaan liittyvä vakavan sairauden riski rokotteen ottamiseen verrattuna on erittäin paljon suurempi. AstraZenecan rokotteen suojateho vakavaa koronainfektiota vastaan on erinomainen.

THL:n mukaan AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu toistaiseksi Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu. Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet harvinaisen aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin (alle 60 tapausta Keski-Suomessa) tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle. Lue aiheesta tarkemmin THL:n sivuilta.

Rokotusten eteneminen

Rokotukset etenevät väestöryhmittäin sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Seututerveyskeskuksen kunnissa edetään saman tahtisesti niin, että kussakin kunnassa on samat väestöryhmät ja ikäluokat samaan aikaan rokotusvuorossa. Katso tarkempi väestöryhmittäinen listaus alta.

Rokotetoimitukset eivät aina saavu silloin, kun on luvattu, minkä takia jo annettuja aikoja joudutaan välillä siirtämään.

Rokotetehon varmistamiseksi tarvitaan kaksi rokoteannosta, niin että tehosterokote annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Tehosterokotteessa käytetään samaa rokotemerkkiä kuin ensimmäisessä rokotteessa, paitsi alle 65-vuotiaat AstraZenecan rokotteen saaneet saavat muuta merkkiä.

Rokotukset on toteutettu ja toteutetaan seuraavassa väestöryhmäjärjestyksessä kaikille halukkaille:

1. Infektiopotilaita hoitavat lääkärit, hoitohenkilökunta ja koronanäytteenottajat

  • Rokotus ja tehosterokotus annettu lähes 100 %:lle. Myös uudet työntekijät rokotetaan.

2. Ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat sekä koronarokottajat

  • Rokotus ja tehosterokotus annettu lähes 100 %:lle.  

3. Yli 70-vuotiaat ja heidän kanssaan asuva omaishoitaja tai puoliso (1 hlö), alkaen yli 80 vuotiaista 

  • Ensimmäinen rokotus yli 80-vuotiaille annettu lähes 100 %:lle.
  • Ensimmäinen rokotus 70 - 79-vuotiaille annettu n. 99 %:lle. 

4. Alle 70-vuotiaat riskiryhmät 1 ja 2

  • Ensimmäinen rokotus 65 - 69 -vuotiaille riskiryhmässä 1 annettu n. 75 %:lle.
  • Yli 50-vuotiaiden riskiryhmien 1 ja 2 sähköinen rokotusajanvaraus avautuu pe 23.4. 

5. Väestöryhmien 1 ja 2 vielä rokottamattomat sekä muu terveysaseman vastaanottoa pitävä ja kotihoidon asiakaskäyntejä tekevä sekä vuodeosastohoitoon osallistuva henkilökunta

  • Rokotukset ja ajanvaraus ei vielä käynnissä.

6. Muu sote-henkilökunta sekä muu väestö

  • Rokotukset ja ajanvaraus ei vielä käynnissä.

Riskiryhmät 1 ja 2

Katso tarkempi listaus: Thl.fi